Bel 06-21673110

EMDR

 

Binnen de praktijk pas ik regelmatig EMDR toe= Eye Movement Desensitization and Reprocessing. 

EMDR is een therapie die heel goed werkt bij eenmalig traumatische ervaringen. Vooral als je last blijft houden van bv nachtmerries en herinneringen of als je getrieerd wordt door iets wat je ziet. Of je herkent een verhoogde waakzaamheid, prikkelbaarheid of slecht slapen.

De therapie is ontwikkeld door een Amerikaanse psychologe Francine Shapiro en blijkt zeer effectief.

Vaak merk je na enkele behandelingen al resultaat.

 

Niet altijd bij elke situatie kan EMDR worden toegepast. Ik zal dan ook altijd door middel van een intakegesprek vragen naar je klachten, wanneer je klachten zijn ontstaan en naar je achtergrond. Zo kan ik vaststellen of EMDR voor jou een geschikte methodiek is en of er geen contra-indicatie is.

 

Voorbeelden waar EMDR goed voor kan werken:

-Traumatische bevalling

- Betrokken geweest zijn bij een ongeval of getuige geweest zijn

-Angst voor de tandarts

- Een natuurramp hebben meegemaakt zoals een overstroming of een aardbeving

-Geweld/overval

-Brand

-Sexueel Misbruik

-Een ziekenhuisopname of een operatie

-Als zorgverlener een traumatische ervaring hebben meegemaakt.

 

Ik combineer EMDR altijd met emotioneel lichaamswerk.

 

Hoe werkt EMDR

Ik zal vragen terug te denken aan de gebeurtenis waarmee we gaan werken. We zetten " de film" dan stil op de seconde, zodat je een stilstaand beeld ziet. Tegelijkertijd vraag ik je naar een lamp te kijken die snel op en neer gaat. Daarnaast geef ik je nog andere taken zodat ik je werkgeheugen belast. Dit doe ik telkens voor 30 seconden waarna ik je vraag wat er door je heen gaat of wat je voelt. Meestal komen er veel beelden en gedachten, soms lichamelijke reacties. De lading van de emotie zal veranderen en het beeld zal vager worden. Ook geef je vaak een andere betekenis aan de ervaring.