Coaching

Persoonlijke ontwikkeling en groei

 

Begeleiding van een coach kan zinvol zijn als je in een overgangsfase, een transitie zit. 

De aanleiding van de fase kan zijn dat je door een life-event zoals vader of moeder worden, verlies van je werk, een scheiding, ongewenst kinderloos zijn, overlijden van iemand dicht bij je, beseft dat je niet in balans bent. Of je hebt het gevoel vast te zitten en wilt weer in beweging komen. 

Je wilt verdieping. Je vindt het moeilijk om te voelen, je kunt geen grenzen aangeven, doet dingen tegen je gevoel in. Je hebt last van de onrust, een beklemmend gevoel, boosheid, angst, eenzaamheid. Of je wordt zo overspoeld door gevoelens dat je niet meer kunt functioneren thuis of op je werk zoals je zou willen. Er is een disbalans ontstaan tussen behoeften, voelen, denken en handelen. Het proces zal je helpen de blinde vlek over jezelf te verkleinen en je bewustzijn te vergroten. Sta even stil, neem de ruimte voor jezelf.

 

 

Ik wil je graag begeleiden in dit persoonlijke groeiproces. In je zoektocht naar wie je bent, naar je verlangens en naar dat wat je tegenhoudt om stappen te zetten. Als je jezelf en jouw verlangens niet goed kent ben je sneller geneigd om aan verwachtingen van anderen te voldoen. Hoe is het om je angsten en kanten van jezelf die je liever verstopt onder ogen te zien. Om de minder leuke dingen van jezelf en van het leven te omarmen en accepteren.

Soms is het nodig naar de pijn te gaan om te weten wat er leeft in je hart. Te zien en te weten waar het echt om gaat. Pas als alles er mag zijn dan voel je je compleet. Stel je verdriet of boosheid voor als een grote bal die je steeds onder water probeert te houden. Als je even niet oplet komt hij toch boven en met veel meer kracht dan je misschien zou willen of goed is voor de situatie. Er aan werken om die bal zichtbaarder te maken voor jezelf en gedoseerd naar boven te laten komen is het doel.

Als je meer in contact bent met jezelf, weet je beter wie je bent en laat je jezelf zien. Van daaruit contact maken met anderen is heel anders.

Ik wil graag voorwaarden scheppen en een stukje meereizen/ meelopen van de weg, waardoor je meer ruimte en vrijheid ervaart. Je bent helemaal goed zoals je bent, maar soms denk je daar anders over. Het kan je helpen om je angsten of twijfels uit te spreken.

 

Vele wegen kent het leven

 

Vele wegen kent het leven,

Maar van al die wegen is een die jij te gaan hebt.

Die ene is voor jou, die ene slechts.

En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.

De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.

De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.

Met onwil om de kuilen en de stenen,

Met verzet, omdat de zon een weg die door ravijnen gaat,

Haast niet bereiken kan,

Of met de wil om aan het einde van de weg milder te zijn,

en wijzer, dan aan het begin.

De Weg koos jou, kies jij ook hem?

 

Gedicht van Dag Hammarskjold, door Hans Stolp